«Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Δ.Δ. Κοντιά Λήμνου»

Η μελέτη για την υλοποίηση του έργου «Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Δ.Δ. Κοντιά Λήμνου» εκπονήθηκε από τα συμπράττοντα γραφεία μελετών «Αλβέρτος Παύλος Γιαμίν-Αλέξανδρος Θεοδωρίδης-Δημήτριος Αρμένης-Μαρία Νικολακάκου».

Η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου εντάχθηκε αρχικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας 2007 – 2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (υπ’ αριθ. οικ. 344/20-02-2014 απόφαση του Ε.Γ. Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών) και εν συνεχεία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας 2014-
2020» του ίδιου Υπουργείου (υπ’ αριθ. 985/26-3-2018 απόφαση του Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων).

Η σύμβαση της κατασκευής του έργου συνολικού ποσού 1.629.748,66€ (με ΦΠΑ 16%) ανατέθηκε στην ανάδοχο εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. μετά από διαγωνιστική διαδικασία και το έργο περαιώθηκε τον Μάρτιο 2023.
Η ανάδοχος εταιρεία εκτέλεσε εργασίες εκβάθυνσης λιμενολεκάνης, κατασκευής νέου προσήνεμου μώλου, στη θέση του υφιστάμενου που καθαιρέθηκε, μικτής διατομής με κατακόρυφο μέτωπο εσωτερικά και θωράκιση εξωτερικά, καθώς και εργασίες ανακατασκευής των υφιστάμενων παραλιακών κρηπιδωμάτων και κατασκευής νέων με επίπεδο ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών. Επίσης, τοποθετήθηκαν αγωγοί για την ανανέωση και κυκλοφορία των θαλάσσιων υδάτων εντός της λιμενολεκάνης, φάρος για την διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας, εξοπλισμός κρηπιδωμάτων (δέστρες, κρίκοι,
προσκρουστήρες κλπ), Η/Μ εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης και ηλεκτροφωτισμού.

Το αλιευτικό καταφύγιο του Κοντιά εξυπηρετεί σαράντα εννέα (49) επαγγελματικά αλευτικά σκάφη και αποτελεί έναν άρτιο οργανωμένο χώρο με ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών, υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες.

 

«Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Δ.Δ. Νέας Κούταλης Λήμνου»


Η μελέτη για την υλοποίηση του έργου «Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Δ.Δ. Νέας Κούταλης Λήμνου» εκπονήθηκε από τα συμπράττοντα γραφεία μελετών «Αλβέρτος Παύλος Γιαμίν-Αλέξανδρος Θεοδωρίδης-Δημήτριος Αρμένης-Μαρία Νικολακάκου».

Η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου εντάχθηκε αρχικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας 2007 – 2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (υπ’ αριθ. οικ. 345/20-02-2014 απόφαση του Ε.Γ. Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών) και εν συνεχεία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας 2014-
2020» του ίδιου Υπουργείου (υπ’ αριθ. 834/16-3-2018 απόφαση του Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων).

Η σύμβαση της κατασκευής του έργου συνολικού ποσού 1.042.162,28€ (με ΦΠΑ 16%) ανατέθηκε στην ανάδοχο εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. μετά από διαγωνιστική διαδικασία και το έργο περαιώθηκε τον Ιούνιο 2021.

Η ανάδοχος εταιρεία εκτέλεσε εργασίες εκβάθυνσης λιμενολεκάνης, επέκτασης του προσήνεμου μώλου με κατακόρυφο μέτωπο στο εσωτερικό του και θωράκιση προστασίας από την εξωτερική πλευρά, κατασκευής νέου προβλήτα και ανακατασκευής του βόρειου τμήματος του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου. Επίσης, τοποθετήθηκαν αγωγοί για την
ανανέωση και κυκλοφορία των θαλάσσιων υδάτων εντός της λιμενολεκάνης, φάροι για την διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας, εξοπλισμός κρηπιδωμάτων (δέστρες, κρίκοι, προσκρουστήρες κλπ), Η/Μ εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης και ηλεκτροφωτισμού.

Το αλιευτικό καταφύγιο της Νέας Κούταλης εξυπηρετεί ογδόντα ένα (81) επαγγελματικά αλευτικά σκάφη και τέσσερα (4) ερασιτεχνικά σκάφη και αποτελεί έναν άρτιο οργανωμένο χώρο με ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών, υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες.